nākamais augstāk iepriekšējais saturs Fizioloģija DU TSC
Nākamais: LITERATŪRA Augstāk: 5. VIELU UN ENERĢIJAS MAIŅAS FIZIOLOĢIJA Iepriekšējais: 5.1. Pamatmaiņas noteikšana cilvēkam

5.2. Dienas uztura devas aprēķināšana veselam cilvēkam

Darba uzdevumi.
$ \phantom{}$
  1. Aprēķināt cilvēka enerģijas patēriņu diennaktī.
  2. Sastādīt dienas uztura racionu veselam, pieaugušam cilvēkam, ievērojot uzturvielu saturu un kalorisko vērtību.
Darbam nepieciešams.
Uzturlīdzekļu raksturojuma tabulas.
Darba gaita.
Enerģijas patēriņu diennaktī aprēķina, ņemot vērā cilvēka kustību aktivitāti, izmantojot tabulu (skat. 4. pielikumu).

Dienas uztura devas sastādīšanai izmanto uzturvielu raksturojuma tabulas (5. pielikums, 6. pielikums, 7. pielikums un 8. pielikums).

Nepieciešamo diennakts kaloriju daudzumu (2500 - 3000 kcal) cilvēks uzņem ar dažādiem uztura produktiem: olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem. Attiecībai starp uzņemtajām olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem jābūt 1 : 1 (0,8) : 4. Sastādot dienas uztura racionu jāievēro, ka pieaugušam cilvēkam diennaktī jāuzņem 80 - 100 g olbaltumvielu (veicot smagu darbu līdz 150 g). No šī daudzuma būtu jāuzņem 40 - 50 g dzīvnieku un 40 - 50 g augu olbaltumvielu, 60 - 80 g tauku, 350 - 450 g ogļhidrātu.

Bez minētajām uzturvielām uzturā jābūt noteiktam daudzumam vitamīnu.

Pieaugušam cilvēkam uzturs jāuzņem 3 - 4 reizes dienā. Pie 3 - reizējas uztura uzņemšanas - brokastīs jāuzņem ap 30%, pusdienās ap 50% un vakariņās - ap 20% no dienas kaloriju daudzuma.


nākamais augstāk iepriekšējais saturs Fizioloģija DU TSC
Nākamais: LITERATŪRA Augstāk: 5. VIELU UN ENERĢIJAS MAIŅAS FIZIOLOĢIJA Iepriekšējais: 5.1. Pamatmaiņas noteikšana cilvēkam

2002-02-03