Dienas uztura devas sastādīšanai izmanto uzturvielu raksturojuma tabulas (5. pielikums, 6. pielikums, 7. pielikums un 8. pielikums).
Nepieciešamo diennakts kaloriju daudzumu (2500 - 3000 kcal) cilvēks uzņem ar dažādiem uztura produktiem: olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem. Attiecībai starp uzņemtajām olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem jābūt 1 : 1 (0,8) : 4. Sastādot dienas uztura racionu jāievēro, ka pieaugušam cilvēkam diennaktī jāuzņem 80 - 100 g olbaltumvielu (veicot smagu darbu līdz 150 g). No šī daudzuma būtu jāuzņem 40 - 50 g dzīvnieku un 40 - 50 g augu olbaltumvielu, 60 - 80 g tauku, 350 - 450 g ogļhidrātu.
Bez minētajām uzturvielām uzturā jābūt noteiktam daudzumam vitamīnu.
Pieaugušam cilvēkam uzturs jāuzņem 3 - 4 reizes dienā. Pie 3 - reizējas uztura uzņemšanas - brokastīs jāuzņem ap 30%, pusdienās ap 50% un vakariņās - ap 20% no dienas kaloriju daudzuma.