Fizioloģija
DU TSC
Nākamais: 4.4. Kuņģa sulas sālsskābes un fermenta
Augstāk: 4. GREMOŠANAS FIZIOLOĢIJA
Iepriekšējais: 4.2. Cietes sadalīšana ar siekalu fermentiem
- Darba uzdevumi.
-
- Noteikt kuņģa sulas pH.
- Noteikt kuņģa sulā brīvo un saistīto
sālsskābi un kopējo skābumu.
- Darbam nepieciešams.
- Kuņģa sula, 0.1 n NaOH šķīdums, 0,5%
metiloranža šķīdums, 1% fenolftaleīna šķīdums, filtrēšanas
iekārta, vārglāzes, pipetes.
- Darba gaita.
-
- Kuņģa sulas pH noteikšana.
Universālindikatora papīrīti iemērc pārbaudāmajā kuņģa
sulā. Iekrāsotā papīrīša krāsu salīdzina ar indikatora skalu un
nolasa kuņģa sulas pH.
- Kuņģa sulas brīvās un saistītās sālsskābes un
kopējā skābuma noteikšana. Vārglāzē ielej 5 ml kuņģa sulas
un pievieno 1 pilienu metiloranža un titrē ar 0.1 n NaOH šķīdumu
līdz šķīdums nokrāsojas dzeltenā krāsā. Nosaka izlietotā NaOH
daudzumu un pareizina ar 20, lai aprēķinātu izlietoto NaOH uz 100
ml kuņģa sulas. Titrēšanai izlietotais 0.1 n NaOH daudzums atbilst
tādam pat daudzumam 0.1 n HCl, jo NaOH neitralizē ekvivalentu HCl
daudzumu.
Pēc tam pie neitralizētās kuņģa sulas piepilina 1 - 2 pilienus
fenolftaleīna un turpina titrēt ar 0.1 n NaOH šķīdumu līdz sārtai
krāsai. Atzīmē visu izlietotā sārma daudzumu (skaitot no
titrēšanas sākuma) un pareizina ar 20, lai pārrēķinātu to uz 100
ml kuņģa sulas. Tas atbilst kopējam kuņģa sulas skābumam.
Saistītās sālsskābes daudzumu aprēķina, atņemot no kopējā skābuma
brīvās HCl daudzumu.
Normāli 100 ml kuņģa sulas ir 20 - 40 titrācijas vienību brīvās
HCl un 40 - 60 titrācijas vienību kopējā sābuma (1 titrācijas
vienība - 1 ml 0.1 n NaOH, res. 1 ml 0.1 n HCl).
Izvērtē kuņģa sulas pH un izdara secinājumus.
Fizioloģija
DU TSC
Nākamais: 4.4. Kuņģa sulas sālsskābes un fermenta
Augstāk: 4. GREMOŠANAS FIZIOLOĢIJA
Iepriekšējais: 4.2. Cietes sadalīšana ar siekalu fermentiem
2002-02-03